آذربایجاناخبارارمنستانترکیه

ترکیه مرزهای خود با ارمنستان را باز می کند

نهاد زیبکچی، وزیر اقتصاد ترکیه در حاشیه نمایشگاه بین المللی در شهر ازمیر این کشور با بیان اظهارات جنجالی گفته است: « ما اخیرا از « اتحادیه اقتصادی آوراسیا» پیشنهاد امضای یک توافقنامه گمرکی را دریافت نموده ائیم. البته ما باید طوری عمل کنیم که مانع توافقنامه به امضا رسیده مشابه با اتحادیه اروپا نباشد…»
به گزارش مرکز فرهنگی قفقاز، پرتال خبری ینی مساوات  طی تحلیلی در این باره نوشت: عجیب است که اولین واکنش رسمی به این اظهارات از ارمنستان آمده است. وزارت امور خارجه ارمنستان با صدور بیانیه ای تاکید نموده است که در این خصوص رضایت و توافق همه اعضای «اتحادیه اوراسیا» شرط است و سخن گفتن ترکیه در این خصوص خنده آور است. چون این کشور به صورت یکجانبه مرزهای خود با ارمنستان را بسته است…
این موضوع هم به هیچ وجه شگفت آور نیست. چون ارمنستان تنها کشور عضو «اتحادیه آوراسیا» می باشد که با ترکیه هم مرز بوده و مرزهای دو کشور به خاطر مناقشه قره باغ کوهستانی بسته است. ترکیه شرط بازگشائی مرزهای خود با ارمنستان را حل و فصل مناقشه قره باغ کوهستانی اعلام می کند.
این روزها تحلیلگران مسایل سیاسی ارمنستان نیز ضمن بررسی موضوع و مسئله بازگشائی مرزهای ارمنستان با ترکیه دیدگاه های مختلف و بعضا عجیبی را بر زبان آورده اند. برخی از آنها ادعا می کنند که در صورت به امضا رسیدن این توافقنامه، ترکیه مجبور به بازگشائی مرزهای خود با ارمنستان خواهد شد البته تعداد دیگری از آنها نیز اعتراف می کنند که بازگشائی مرزهای میان ترکیه و ارمنستان با توجه به وجود آذربایجان ( مناقشه قره باغ کوهستانی) آنچنان کار آسانی نخواهد بود… به هر حال، همزمان با سفر اردوغان به آذربایجان چنین شایعات تامل برانگیزی منتشر می شود.
قابل حسینلی کارشناس مسایل سیاسی در این خصوص می گوید: « به امضا رسیدن توافقنامه گمرکی «اتحادیه آوراسیا» توسط ترکیه ممکن است جمهوری آذربایجان را در برابر انتخابی قرار بدهد. امروز ترکیه روابط خود با کشورهای غربی را برهم زده و به سوی روسیه متمایل شده است. «اتحادیه آوراسیا» بیش از یک اتحادیه اقتصادی بیشتر به منزله یک سازمان اقتصادی مشابه دوران شوروی سابق می باشد. واقعیت این است که ترکیه در صدد پیوستن به این اتحادیه گمرکی است. آنکارا خواهان راه یابی به بازارهای کشورهای عضو این اتحادیه و رها شدن از عوارض گمرکی این کشورها می باشد و ممکن است که این کار برای ترکیه مزایای اقتصادی را به ارمغان آورد. اما به هر حال، نتایج این اقدام آنچنان خوشایند نیست. چون جمهوری آذربایجان در سیاست خارجه خود متمایل به ترکیه است و عضویت کشورمان در این «اتحادیه گمرکی» برای منافع ملی ما مناسب نیست. امروز شادی ارمنستان به خاطر این است که در صورت پیوستن ترکیه به «اتحادیه گمرکی» می تواند بازگشائی مرزهای خود با ترکیه را مطالبه نماید. حتی می توانند در این خصوص به ترکیه فشار نیز وارد کند. به هر حال، ممکن است در روزهای آینده مسئله بازگشائی مرزهای ترکیه با ارمنستان مجددا مطرح شود. نزدیکی ترکیه به «اتحادیه آوراسیا» نیز می تواند موجب دگرگونی های ژئوپلیتیک در منطقه گردد. روسیه از مدتها پیش تلاش می کند که آذربایجان را نیز به عضویت در «اتحادیه آوراسیا» بپذیرد. به نظر می رسد که در سفر اردوغان به باکو، روسای جمهور دو کشور همه این مسایل را مورد بررسی و مذاکره همه جانبه قرار دهند. با وجود این، آذربایجان برای جلوگیری از هر اقدامی که بر ضد منافع ملی خود بوده باشد، آماده است…»

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا