آذربایجاناخبارارمنستانایرانتحليل هاعمومیقفقاز جنوبی

ابعاد افتتاح سفارت ارمنستان در سرزمین های اشغالی فلسطین

ارمنستان باید از تجربه کشورهایی که تضمین ثبات سیاسی خود را با امنیت و منافع رژیم صهیونیستی پیوند زده اند، درس بگیرد.

به گزارش پایگاه خبری حقایق قفقاز به نقل از خبرگزاری مهر، در شرایط کنونی که سرزمین‌های اشغالی شاهد شکل گیری روند عادی سازی روابط  عربی با رژیم صهیونیستی به عنوان یکی از مهمترین پیش نیازهای اجرایی شدن طرح معامله قرن است، جغرافیای سیاسی کشورهای دور از غرب آسیا نیز به عنوان حیاط خلوت رژیم صهیونیستی برای تأمین امنیت پیرامونی و حوزه نفوذ سیاسی و اقتصادی آن تعریف شده است.

رژیم صهیونیستی تلاش می‌کند تا از بی ثباتی‌های سیاسی و بحران‌های اقتصاد جهانی برای مصرف داخلی و پیشبرد پروژه مشروعیت سازی و حتی بکارگیری آن در رقابت‌های سیاسی داخل بهره برداری کند. از این رو اتاق فکر هرتزلیا نقش مهمی را در حمایت سیاسی و مالی از گروه های جدایی طلب و تغذیه اختلافات مذهبی و قومی در منطقه خاورمیانه بر عهده دارد.

توصیه سازمان‌های امنیتی رژیم صهیونیستی نیز بر این نکته تاکید دارد که حوزه نفوذ این رژیم باید در تمامی زمینه‌ها از منطقه غرب آسیا فراتر برود تا از سویی ظرفیت پیشبرد پروژه‌های صهیونیسم تکمیل و ازسویی از قدرت مانور و ابتکار عمل اسلامی و عربی کاسته شود. در چنین شرایطی زمینه برای مشروعیت سازی رژیم صهیونیستی و دولت اسرائیل نیز به خودی خود فراهم خواهد شد.

به ویژه مهمترین عنصر در شکل گیری چنین تفکر امنیتی، نزدیکی به حوزه‌های قدرت و تأثیرگذاری جمهوری اسلامی ایران و نیز تلاش برای تسریع طرح ناامن سازی و به دنبال آن حذف تهران به عنوان طلایه دار گفتمان و ایدئولوژی مقاومت اسلامی در منطقه است.

رویکرد غربگرایانه برخی دولت ها نیز که از شرایط اقتصادی مناسبی برخوردار نیستند به رژیم صهیونیستی این فرصت را می‌دهد تا با استفاده از تنش‌های کنونی منطقه و در سایه بی تفاوتی سازمان‌ها و رهبران عربی دایره تسلط خود را گسترش دهند.

در این میان برخی کشورهای استقلال یافته شوروی سابق به دلیل شرایط ژئوپلتیک و نیز تحولات داخلی در کنار ساختار نامناسب اقتصادی و نیز نیاز به تضمین قدرت سیاسی طعمه مناسبی برای اهداف امنیتی و نظامی رژیم صهیونیستی به شمار می‌روند.

هرچند رژیم صهیونیستی در این سال‌ها در روابط و تلاش برای نفوذ به برخی از این نقاط هدف مشکلاتی داشته است، اما برخی زمزمه‌ها برای افتتاح سفارت ارمنستان در فلسطین اشغالی این خطر را یادآور می‌شود که این تلاش‌ها از سرگرفته شده است.

نکته اینجاست که ارمنستان تصمیم گرفته است تا در پایان ماه مارس (۱۱ فروردین ۱۳۹۹) سفارت خود را در سرزمین‌های اشغالی فلسطین افتتاح کند. این تصمیم رسمی و اعزام سفیر مقیم به فلسطین اشغالی بعد از سفر مشاور امنیت ملی وقت کاخ سفید به ایروان اجرایی می‌شود. با آنکه این کشور در دسامبر سال ۲۰۱۷ مخالفت خود را با به رسمیت شناخته شدن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی اعلام کرد اما مشخص نیست که گام بعدی تل آویو بر دایر کردن سفارت ایروان در قدس باشد.

شاید این نگاه که نزدیکی به تل آویو برای مدتی بتواند برخی نیازهای اقتصادی و امنیتی ایروان را برآورده کند اما دولت ارمنستان باید به پیامدهای این روابط نیز تأمل کند.

دولت ارمنستان با نگاهی به روابط جمهوری آذربایجان و رژیم صهیونیستی به خوبی درک خواهد کرد که تا چه اندازه نفوذ سازمان موساد عرصه امنیتی این کشور را به خطر انداخته است و در نتیجه با این طرح (گشایش سفارت) استقلال سیاسی و ملی این کشور نیز در آینده تهدید خواهد شد.

اکنون رژیم صهیونیستی در شرایط مناسبی نیست و عمق امنیتی آن توسط کشورهای مقاومت و نیز گروه های فلسطینی از بین رفته است و همچنین با توجه به فروپاشی هویت جامعه صهیونیستی و چالش های درونی و اختلافات سیاسی؛ این رژیم نمی‌تواند نقطه قابل اتکا باشد که یک کشور یا سیاستمداران آن حیاط سیاسی و منافع اقتصادی ملت‌هایشان را به آن پیوند بزنند.

مهدی عزیزی

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا