آخرین اخبارآذربایجاناخبارایرانعمومی

درآمدهای نفتی و گازی باکو از فروش ذخایر میادین نفت و گاز خزر

به گزارش بنیاد نفت جمهوری آذربایجان، شرکت نفت این کشور و شرکت های نفتی طرف قرارداد به سرپرستی شرکت بی پی انگلیس، از سال 2001 تاکنون از میادین نفتی «آذری – چراغ – گونشلی» دریای خزر 498 میلیون تن نفت استخراج و صادر کرده اند.

به گزارش پایگاه خبری حقایق قفقاز به نقل از «میدان تی وی»، این میزان نفت استخراج شده از سه میدان نفتی دریای خزر، از سال 2001 تاکنون برای بودجه جمهوری آذربایجان 164 میلیارد دلار درآمد حاصل کرده است.
این درآمد باکو از میادین نفتی «آذری – چراغ – گونشلی» دریای خزر، مجزا از سهم هنگفتی است که شرکت انگلیسی بی پی و شرکایش از استخراج این میادین نفتی خزر به دست آورده اند که ارقام آن محرمانه است و اعلام نمی شود.

براساس آمار بنیاد نفت جمهوری آذربایجان، این کشور در سال های 2017 و 2018 و 2019 به ترتیب 4 میلیارد دلار، 6/5 میلیارد دلار و 19/5 میلیارد دلار از فروش نفت میدان نفتی «آذری – چراغ – گونشلی» دریای خزر در آمد داشته است.
براساس این گزارش، جمهوری آذربایجان در سال 2020 از فروش نفت و گاز میادین دریای خزر سه میلیارد و 816 میلیون دلار درآمد حاصل کرده است. یعنی از نفت فروخته شده از میادین «آذری – چراغ – گونشلی» دریای خزر در سال گذشته، سه میلیارد و 522 میلیون دلار نصیب جمهوری آذربایجان شده است و از محل استخراج و فروش گاز حوزه «شاه دنیز» دریای خزر نیز در همین سال 9/293 میلیون دلار عاید جمهوری آذربایجان شده است.

قباد عباد اوغلو، کارشناس اقتصاد و مسایل تجاری نفتی نیز گفت: «درآمد جمهوری آذربایجان از بخش صادرات گاز، در مقایسه با درآمد نفتی ناچیز است و حتی در حد ده درصد درآمد های نفتی نیز نمی شود. از این رو، تصور این که در سال های آینده درآمد گازی جمهوری آذربایجان در صورت اتمام ذخایر نفتی، جایگزین درآمد نفتی شود، تصوری نادرست است. زیرا، گاز یک محصول اقتصادی نیست و بیشتر یک محصول سیاسی محسوب می شود.»
این کارشناس اقتصادی گفت: «برای ساخت خط لوله تاناپ و تاپ برای رساندن گاز دریای خزر به ترکیه و اروپا، جمهوری آذربایجان 40 میلیارد دلار هزینه کرده است که برای بازگشت این هزینه لازم است جمهوری آذربایجان، به مدت یک قرن تمامی درآمد خود از ناحیه فروش گاز را جمع کند تا بتواند وام های گرفته شده برای ساخت این خط لوله گازی را تسویه کند!»

گفتنی است، جمهوری آذربایجان خطوط لوله گازی تاناپ و تاپ به ترکیه و اروپا را با دریافت وام از منابع خارجی احداث کرده است و همه ساله نزدیک به یک میلیارد دلار از بودجه جمهوری آذربایجان برای بازپرداخت اقساط این وام هزینه می شود.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا