اخباراردبیلایرانترکیه

ایلبر اورتایلی:عثمانیان سنی هم به شیخ صفی‌الدین‌اردبیلی احترام می‌گذاشتند/تاثیر صفویه در تاریخ ایران تداوم دارد

شرق‌شناس برجسته ترکیه به روابط ایران و عثمانی در دوره صفویه اشاره کرد و گفت: حتی عثمانیان سنی برای اهل‌بیت (ع) حرمت قائل بوده و به شیخ صفی‌الدین اردبیلی احترام می‌گذاشتند.
به گزارش  مرکز فرهنگی قفقاز، ایلبر اورتایلی ظهر چهارشنبه در نخستین همایش بین‌المللی نقش صفویه در تقویت مکتب اهل‌بیت (ع) و هویت ایرانی در اردبیل تصریح کرد: اشعار شاه اسماعیل صفوی محبوبیت ویژه‌ای داشته و به دلیل جایگاه این پادشاه در سلسله صفوی ضروری است اشعار وی در کتب درسی گنجانده شود.

وی افزود: صفویه خدمات شایان توجهی در تاریخ ایران داشته و به واسطه اقدامات این حکومت و شاه اسماعیل صفوی بود که دو زبان فارسی و ترکی در کنار هم حیات یافتند و امروز نیز به حیات خود ادامه می‌دهند.

شرق‌شناس برجسته ترک متذکر شد: این در حالی است که به ندرت دو زبان در کنار هم حیات می‌یابند و در زمان صفویه شرایط اجتماعی مناسبی در کشور ایران ایجاد شد.

اورتایلی به خدمات صفویه هم در ادبیات و هم در دین اشاره کرد و گفت: شاه اسماعیل صفوی نیز خود شاعر بزرگی بود و امروز اشعار وی به یادگار مانده است.

استاد سابق دانشگاه آکسفورد همچنین به روابط ایران و عثمانی اشاره کرد و گفت: حتی عثمانیان سنی به اهل‌بیت (ع) حرمت قائل بوده و به شیخ صفی‌الدین حرمت قائل هستند.

وی تصریح کرد: روابط ایران و عثمانی در طول تاریخ استراتژیک بوده و هیچ‌گاه تجارت ایران و ترکیه قطع نشده است.

به گفته اورتایلی ایرانی‌ها با آرامش در ترکیه و ترک‌ها در ایران زندگی می‌کنند و در سیاست خارجی نیز روابط حسنه‌ای بین دو کشور برقرار بوده و هست.

وی در ادامه افزود که تأثیر صفویه در طول تاریخ بر تمدن اسلامی، تاریخ ایران و تاریخ جهان غیرقابل‌انکار است.

وی افزود: امروز اثرات صفویه در فرهنگ و هنر باقی است و نمی‌توان افولی برای این سلسله در تاریخ متصور شد.

استاد سابق دانشگاه آکسفورد ادامه داد: هر چند در خصوص اینکه صفویان ترک بوده‌اند یا نه جای بحث است و ممکن است شیخ صفی فارس بوده باشد، اما در مجموع صفویان در تاریخ کشورهای ترک‌نشین تأثیرات قابل‌توجهی دارند.

اورتایلی با اشاره به اقدامات شاه اسماعیل صفوی در تثبیت این حکومت اضافه کرد: کتاب شعری منتسب به این پادشاه است که امروز منشأ آن در بین مورخان بحث‌برانگیز است.

منشا بحث‌برانگیز اشعار شاه اسماعیل

وی متذکر شد: اشعار شاه اسماعیل صفوی متمرکز در مباحث شیعی نیست و در موضوعات مختلف اشعاری از وی به یادگار مانده است و این اشعار حتی در آنکارا به فروش می‌رسد.

محقق برجسته دوران صفوی ادامه داد: به واسطه اشتراکات تاریخی و فرهنگی بین ایران و ترکیه و تأثیرات صفویه در این کشور ضروری است جلسات هم‌اندیشی در خصوص تاریخ و فرهنگ این دو کشور برگزار شود.

اورتایلی به ضرورت حضور محققان و پژوهشگران در این جلسات اشاره کرد و گفت: لازم است جلسات تاریخ‌شناسی در ایران و ترکیه با حضور محققان دو کشور تشکیل شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا