آخرین اخبارآذربایجاناخبارایرانتحليل هاترکیهعمومی

اختلاف در جبهه مخالفان اردوغان؟/ تحلیل

دو تن از رهبران ۶ حزب مخالف اردوغان، در مورد احتمال شکل گیری ائتلاف جدید، دیدگاه‌های متضادی را مطرح ساخته اند.

پایگاه خبری حقایق قفقاز/  درحالی که هنوز یک سال و چند ماه به برگزاری انتخابات سراسری ترکیه باقی مانده، احزاب سیاسی این کشور به طور مداوم در حال فعالیت انتخاباتی هستند.

ائتلاف جمهور به رهبری اردوغان و باغچلی، به دنبال آن است تا به هر قیمتی شده، قدرت را در دست خود نگه دارد. اما در مقابل، ائتلاف ملت با همراهی رهبران 6 حزب ترکیه شکل گرفته و این دو جبهه به تمام معنی کلمه، در مقابل هم قرار گرفته اند. اما انتشار خبری در مورد احتمال شکل گیری ائتلاف سوم، همه را متعجب کرد. چرا که از سوی دو تن از رهبران 6 حزب مخالف اردوغان، در مورد احتمال شکل گیری ائتلاف جدید، دیدگاه های متضادی مطرح شده است.

زمانی که تمل کاراملا اوغلو رهبر حزب سعادت با سوال خبرنگاران مواجه شد، با خونسردی تمام اعلام کرد: «ممکن است ائتلاف سوم نیز شکل بگیرد.»

این حرف شاگرد قدیمی مرحوم نجم الدین اربکان، بسیاری از آگاهان سیاسی ترکیه را متعجب کرد. چرا که کاراملا اوغلو، تاکنون چندین بار به عنوان سران یکی از 6 حزب مخالف اردوغان، با پنج رهبر دیگر پشت یک میز نشسته و علیه اردوغان صحبت کرده است. درست به همین دلیل بود که رهبر یکی دیگر از احزاب مخالف، به تندی به کاراملا اوغلو پاسخ داد.

باباجان ائتلاف سوم را رد کرد

علی باباجان رهبر حزب جهش و دموکراسی که به عنوان جوان ترین موسس حزب عدالت و توسعه، عبدالله گل و رجب طیب اردوغان را همراهی کرده و مدت ها سکان سیاست خارجی و اقتصاد ترکیه را در دست گرفته بود، حالا از مخالفین سرسخت اردوغان است.

او معتقد است که ناتوانی و بی کفایتی تیم اقتصادی دولت اردوغان در کنار سیاست خارجی غلط و برچیده شدن اصل تفکیک قوا، ترکیه را به سمت پرتگاه برده است. به همین خاطر به عنوان یکی از 6 رهبر مخالف اردوغان، مداوم به استان های مختلف سفر کرده و با زنان و جوانان دیدار می کند.

باباجان در پاسخ به کاراملا اوغلو گفت:«تا زمانی که ما دور میز 6 نفره جمع شده ایم، سخن گفتن از احتمال شکل گیری ائتلاف سوم، نه منطقی است و نه اخلاقی. باید از بیان چنین نظراتی پرهیز کنیم و توان خود را صرف آن کنیم که برای نجات مردم و کشور، در انتخابات پیش رو پیروز شویم.»

برنامه ای برای تضعیف مخالفین

اردوغان و باغچلی، سیاستمداران با تجربه ای هستند که طی چند دهه فعالیت سیاسی، قواعد بازی را به خوبی آموخته و می دانند که برای حفظ قدرت و ماندن بر روی صحنه سیاست، باید از چه ابزارهایی استفاده کنند و استفاده گسترده از یک مجموعه رسانه ای عظیم به مثابه یک کهکشان تبلیغاتی و پروپاگاندای مقتدر در کنار صدها هزار اکانت زیرمجموعه ای سازماندهی شده در شبکه های اجتماعی فضای مجازی، همراه با طراحی بازی های روانی عجیب و اثرگذار، تنها بخشی از عملیات روانی عظیم ائتلاف جمهور، برای تحمیل شکست بر مخالفین است.

علاوه بر این، تلاش برای تفرقه اندازی بین مخالفین و برجسته سازی برخی گفته ها و نکته های کوچک به مثابه دره های اختلافی عظیم، از دیگر شگردهایی است که می تواند 6 حزب مخالف اردوغان را دچار سردرگمی و ضعف کند.

آیا مخالفین، اختلاف دارند؟

در جبهه 6 حزبی مخالفین اردوغان، هدف مشترک عظیمی به نام «ضرورت کنار زدن اردوغان و باغچلی از صحنه قدرت»، موجب شده که این 6 حزب، با وجود آن که تفاوت های مبنایی و اختلاف جهان بینی دارند، زیر یک سقف جمع شوند.

اما این به معنی شکل گیری یک وحدت و انسجام کامل نیست. به عنوان مثال، هنوز هم مشخص نیست که 6 حزب مزبور، چه کسی را به عنوان نامزد مشترک برای احراز پست ریاست جمهوری، مطرح می کنند.

از میان افرادی که در رسانه ها و محافل سیاسی از آنها به عنوان رئیس جمهور آتی ترکیه نام برده شده، می توان به این موارد اشاره کرد:

1.کمال کلیچدار اوغلو رهبر حزب جمهوری خلق.

2.منصور یواش شهردار آنکارا.

3.اکرم امام اوغلو شهردار استانبول.

نکته مهم اینجاست که هر دو شهردار استانبول و آنکارا در کنار کلیچدار اوغلو، با حزب جمهوری خلق مرتبط هستند و دیگر احزاب حاضر در ائتلاف 6 حزبی، به این آسانی ها زیر بار آن نخواهند رفت که قدرت به حزب کمالیستی جمهوری خلق منتقل شود.

به عبارتی روشن، افرادی همچون احمد داود اوغلو رهبر حزب آینده و علی باباجان رهبر حزب جهش و دموکراسی نیز خود را شایان احراز این پست می دانند و در برخی محافل، به نام هاشم کلیچ رئیس پیشین دادگاه قانون اساسی ترکیه نیز به عنوان یک نامزد قدرتمند، اشاره شده است.

با توجه به آن که هنوز تکلیف نهایی نامزد ریاست جمهوری روشن نشده، رجب طیب اردوغان فعلاً به طور دقیق نمی داند که باید بیش از همه، به چه شخصی حمله کند. شاید به همین دلیل است که تفنگ سخنان تند خود را از حالت تک تیرانداز درآورده و روی رگبار گذاشته و سران 6 حزب مخالف را به عنوان خائن و وابسته متهم می کند.

این همان سلاح قدیمی اردوغان است که می خواهد به کمک آن، مخالفین را بدنام و ضعیف کرده و آنان را به حاشیه براند. اما ظاهراً شرایط اقتصادی ترکیه آن قدر نا به سامان است که حتی طرح اتهامات ضدامنیتی و تروریستی و جرم انگاری های عجیب و غریب نیز نمی تواند به داد رهبر حزب عدالت و توسعه برسد و مخالفین را خلع سلاح کند.

در پایان باید گفت، انتخابات سال 2023 میلادی از بسیاری جهات برای ترکیه صحنه رقابتی مهم و سرنوشت ساز است که می تواند تکلیف دهه آتی این کشور را روشن کند. اگر نتیجه انتخابات، به نفع مخالفین اردوغان رقم بخورد، در صحنه های سیاست داخلی، خارجی، اقتصاد و معادلات اجتماعی ترکیه، تحولات مهمی روی خواهد داد. اما اگر اردوغان و حزب او با تکیه بر تجارب دو دهه گذشته و با استفاده از برخی راهکارها و ابزارهای شگرف، مسیر تحولات را به سود خود تغییر دهند، دست کم 4 حزب از 6 حزب مخالف، برای مدتی طولانی به محاق خواهند رفت.

منبع: تسنیم

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا