آذربایجاناخبارایران

دیدار رئیس کمیته دولتی امور تشکل های دینی جمهوری آذربایجان با رئیس المصطفی

آیت‌الله اعرافی در دیدار «مبارز قربانلی»، رئیس کمیته دولتی امور تشکل های دینی جمهوری آذربایجان و هیأت همراه، راه‌‌های همکاری جامعه ‌المصطفی و کمیته امور دینی آذربایجان بررسی شد.

به گزارش مرکز فرهنگی قفقاز، در این دیدار آیت‌الله اعرافی، با ابراز امیدواری در زمینه تقویت روابط علمی و فرهنگی ایران و جمهوری آذربایجان، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران با وجود سختی‌های فراوانی که در سه دهه گذشته تحمل کرده، در همه شاخص‌های توسعه در زمینه علمی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و… گام‌های بزرگی برداشته و رو به رشد است.

وی با اشاره به جریان‌های اصلی علمی در کشور، گفت : جریان علمی کشور، شامل دانشگاه و حوزه علمیه می‌شود که روابط بسیار نزدیکی با هم دارند و از تجربیات هم استفاده می‌کنند.

رئیس المصطفی، با اشاره به آماری از فعالیت‌های علمی دانشگاه‌ های ایران، برخی از نکات مدنظر مسئولان را در توسعه علمی کشور برشمرد و اظهار داشت: توسعه علمی ایران، کاملاً برنامه ‌ریز‌ی‌شده و هر سال به سمت قله ‌ای که طراحی گشته، حرکت می‌کنیم. از سوی دیگر، شورای عالی انقلاب فرهنگی بر همه جریانات کشور نظارت دارد و آن را مدیریت می‌کند.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، با تأکید بر اهتمام ایران در زمینه فناوری‌های پیشرفته، ابراز نمود: پیشرفت‌های ایران در زمینه علوم جدید، موجب شگفتی کشورهای دیگر شده است، زیرا ایران توانسته است علی رغم وجود تحریم و مشکلات بسیار، به این جایگاه والا دست یابد.

رئیس جامعه‌ المصطفی، فعال‌ سازی بخش خصوصی را در حوزه دانش، یکی دیگر از اصول توسعه علمی المصطفی دانست و درباره حوزه‌های علمیه خاطرنشان ساخت: همه حوزه‌های علمیه مستقل از حکومت ‌اند و زیر نظر علما فعالیت می‌کنند. همچنین از نظر تنوع رشته ای و مسائلی از این دست، رشد زیادی داشته است.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، با بیان این که ایران در عرصه‌های گوناگون، بدون اتکا به قدرت‌ های بزرگ و با تکیه بر اراده ملی، گام‌های بزرگی برداشته است و این می‌تواند الگوی کشورهای دیگر باشد، گفت: کشورهای منطقه باید توجه داشته باشند که لازم است خارج از سیطره قدرت‌های جهان با هم گفت ‌و گو داشته باشیم و توانایی‌های مان را کنار هم قرار دهیم تا منطقه ما بسیار قدرتمند شود.

وی با طرح پرسشی مبنی بر این که «پیش از سیاستمداران، دانشمندان باید پاسخ دهند که کشورهای اسلامی علی رغم ظرفیت‌های فراوان، چرا این قدر از هم دور هستند؟»، تصریح کرد: کشورهای اسلامی چه فرقی با اروپاییان دارند که در سال‌های اخیر توانسته‌اند در قالب اتحادیه، با هم همکاری کنند؟! مبنای کشورها باید بر تعامل استوار گردد تا سیاست مشترک پایه ‌گذاری نماییم.

آیت‌الله اعرافی، با اشاره با وجود منابع عظیم انرژی و سرمایه های بی‌کران انسانی در خاورمیانه، تصریح کرد: راه رسیدن به سطوح بالای تعامل و پیشرفت، گفت‌وگو با یکدیگر و تعامل پیش ‌رونده است.

وی با بیان این که جامعه ‌المصطفی معتقد است که اسلام، دین گفت‌وگو و تعامل است، اظهار داشت: در پرتو چنین اسلامی، کشورها می‌توانند به وحدت برسند. بخشی از مشکلات دنیای اسلام، افراط‌ گرایی برخی و توجیه آدم ‌کشی با تمسک به دین است که از برخی از کشورها ناشی می‌شود.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: امریکا و رژیم صهیونیستی نگاه تندروانه دینی را تقویت می‌کنند و هزینه‌های زیادی برای ترویج آن صرف می‌نمایند که از اصول دینی فاصله دارد.

آیت‌الله اعرافی، ایران اسلامی را موافق عدالت و مبارزه با ستم برشمرد و دلیل مخالفت ایران را با رژیم صهیونیستی، همین بینش دانست و گفت: از سوی دیگر، معتقدیم که اسلام، دین رحمت است و از این رو، اعمال گروه‌‌هایی مانند داعش و القاعده را مردود می‌دانیم که زیر پر و بال برخی قدرت‌های بزرگی هستند.

وی با اشاره به سیاست‌های دوگانه برخی کشورهای غربی، تصریح نمود: از سویی، از رژیم صهیونیستی ، که بمب هسته‌ای دارد، حمایت می‌کنند، ولی می‌خواهند جلو تحقیقات علمی ایران را بگیرند. از سوی دیگر، از کشوری که هیچ انتخاباتی برگزار نمی‌کند یا زن در آن جایگاهی ندارد و سرچشمه تفکرات تروریستی در جهان اسلام است، زیر قدرت خویش می‌گیرند، ولی با ایران که همه امور با تکیه بر انتخابات مردمی انجام می‌شود، مخالفت می‌کنند و دشمنی می‌ورزند.

رئیس المصطفی، بهترین راه تقویت روابط ایران و آذربایجان را ارتباط بهتر و قوی‌تر مراکز علمی و دینی دانست و تصریح کرد: حوزه کاری ما در جامعه ‌المصطفی؛ علوم اسلامی، انسانی، اجتماعی، ادیان و مباحث فلسفی است. افزون بر این، دانش ‌پژوهان خویش را ترغیب می‌کنیم که به سمت رشته‌ هایی مانند اقتصاد، مدیریت و… هم بروند. همچنین مبنای نظام تربیتی جامعه ‌المصطفی، تربیت منطقی و عقلانی و بر مبنای اعتدال اسلامی است و دانش‌آموختگان ما مروج اسلام رحمانی و عقلانی هستند.

وی با اشاره به توافق‌های پیشین با برخی مراکز دینی و علمی آذربایجان به منظور همکاری‌های علمی، خواهان محقق شدن توافقات مزبور شد و اظهار داشت: آماده‌ ایم با شما همکاری نماییم و آمادگی مان را برای هر گونه همکاری، در زمینه ارتباط علمی، برگزاری نشست‌ها و همایش‌های فرهنگی و علمی مشترک، چاپ و نشر آثار مورد توافق دو طرف اعلام می‌داریم.

آیت‌الله اعرافی گفت: ما در کنار مردم مسلمان و عزیز آذربایجان هستیم و رنج‌های شما را رنج خویش برمی‌شماریم و هر گونه اشغال را در هر جای عالم محکوم می‌کنیم. ما آذربایجانِ متحد، رها‌شده از اشغال و در حال رشد و ترقی را آرزو‌مندیم و ایران خود را در خدمت شما می‌داند.

شایان ذکر است آقای مبارز قربانلی نیز با اشاره به دو سفر قبلی‌اش به قم و دیدار با رئیس جامعه‌المصطفی ، ابراز کرد: پیش از این، دریافته بودم که در جامعه ‌المصطفی، متخصصان رشته‌ های مختلف تربیت می‌شوند.

وی روابط دو کشور را دوستانه خواند و تصریح کرد: بدون شک، مهم‌ترین سبب این ارتباط دوستانه، فرهنگ، دین و مذهب و تاریخ مشترک دو کشور است. امروزه، علم به جایی رسیده است که می‌توان براساس خون، روابط نسل‌ها را مشخص کرد. شک ندارم که با مراجعه به علم زیست‌شناسی، درخواهیم یافت که مردم ایران و آذربایجان خویشاوندند. اکنون نیز من احساس می‌کنم که نزد دوست خویش آمده ‌ام.

رئیس کمیته دولتی امور تشکل های دینی جمهوری آذربایجان، کشور متبوعش را در حال رشد در همه ساحت‌ها برشمرد و خاطرنشان ساخت: اگر به سا‌ل‌های اخیر مراجعه کنیم، درمی‌یابیم که روابط ایران و آذربایجان، به ارتباط دوستانه «حیدر علی یف»، رئیس جمهور فقید آذربایجان و مقام معظم رهبری (مدظله ‌العالی) بازمی‌گردد. امروزه هم رؤسای جمهور ایران و آذربایجان، بارها، با یکدیگر ملاقات و گفت‌وگو داشته‌اند.

آقای مبارز قربانلی،‌ در بخش دیگری از سخنانش، با اشاره به گام‌های موفقیت ‌آمیز ایران در سی‌ سال گذشته، فشارها و تحریم‌های تحمیل‌شده به ایران را موجب خودکفایی آن دانست و ابراز نمود: در گذشته، ایران و آذربایجان مهد تمدن، علم و فرهنگ بودیم، ولی متأسفانه، ما در برهه‌ای، عقب ماندیم.

وی اظهار داشت: یکی از دلایل اصلی جدا بودن کشورهای اسلامی از یکدیگر، برخلاف کشورهای اروپایی، بی‌توجهی پدران و اجداد ما بوده است.

رئیس کمیته دولتی امور تشکل های دینی جمهوری آذربایجان افزود: اساس هر چیز، علم است و ایران توجه خوبی به مسائل علمی نشان داده است.

وی با جوان خواندن کشور آذربایجان و با اشاره به استقلال این کشور در سال 1991، تصریح کرد: در آذربایجان، توجه ویژه‌ای به مسائل علمی داریم و سرمایه‌ گذاری خوبی در این زمینه انجام شده است. بیش از ده‌ هزار دانشجو در کشورهای مختلف مشغول دانش‌اندوزی هستند. اگر مسائل دینی را درست نفهمیم، مسائل افراطی جای آن را می‌گیرد. نتیجه ناآگاهی را در این باره، پیدایش گروه‌هایی مانند داعش می‌دانیم.

آقای مبارز قربانلی، با اشاره به اهتمام دولت‌مردان آذربایجان در راه نشان دادن اساس دین و قرآن به جوانان، گفت: با توجه به این که مسائل دینی، ریشه در مسائل اعتقادی دارد، هر کشوری می‌خواهد مسائل دینی را زیر نظر داشته باشد. به همین دلیل، مسئولان آذربایجان نیز تمایل دارند که استادان مسائل دینی، از اتباع کشورشان باشند.

رئیس کمیته دولتی امور تشکل های دینی جمهوری آذربایجان به محدودیت‌های دینی در زمان شوروی سابق اشاره کرد و خاطرنشان ساخت: کشور ما و شما آزاد و دموکراتیک است. جوانان نیز حق زیادی برای خویش، در رفت‌وآمد به کشورهای دیگر قائل‌اند. اگر جوانان به برخی کشورها بروند و در آن جا تحصیلات دینی داشته باشند، ممکن است مشکلات زیادی به وجود آید.

آقای مبارز قربانلی، با تأکید بر این که هیچ شبهه‌ای در این باره نسبت به ایران نداریم، تصریح کرد: طبق قوانین آذربایجان، کسانی می‌توانند در این کشور فعالیت‌های مذهبی داشته باشند که تحصیلات دینی را تا مقطع لیسانس، در این کشور بگذرانند و برای ادامه تحصیل، به کشورهای دیگر بروند. ما به دنبال راهکاری هستیم تا جوانانی که به این جا می‌آیند، بتوانند به فعالیت‌های دینی مشغول شوند.

رئیس کمیته دولتی امور تشکل های دینی جمهوری آذربایجان، نیاز کشورش را به تربیت و آموزش قاضی، امام و استاد زیاد دانست و با مهم دانستن تربیت کادر رسمی آموزش مسائل دینی، ابراز نمود: برای جهت ‌دهی مطلوب به دانش ‌اندوزی جوانانی که از آذربایجان به جامعه ‌المصطفی می‌آیند، می‌توان برنامه‌ ریزی کرد تا المصطفی، با توجه به نیاز ما به نیروی انسانی در زمینه‌های مختلف دینی، طلبه جذب کند و ما نیز افراد مناسب را گزینش کرده، به ایران بفرستیم تا از امکانات علمی المصطفی بهره ببرند.

وی در پایان از جامعه ‌المصطفی خواست در راه ‌اندازی مراکز علمی قوی، به آذربایجان کمک نماید.

شایان ذکر است، در این جلسه مقرر شد درباره این مسائل همفکری و راهکاری مناسب در نظر گرفته شود.

منبع : پایگاه خبری جامعه ‌المصطفی العالمیه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا