آذربایجاناخبارارمنستانایرانعمومیقره باغقره باغ

نماینده مردم ورزقان در مجلس شورای اسلامی: مردم جمهوری آذربایجان با الهام از انقلاب اسلامی ایران، اقدام به آزادسازی قره باغ کردند

دکتر الله وردی دهقانی: مردم جمهوری آذربایجان با الهام گرفتن از انقلاب اسلامی ایران، اقدام به آزادسازی مناطق اشغالی کردند.

به گزارش پایگاه خبری حقایق قفقاز، دکتر الله وردی دهقانی نماینده مردم ورزقان در مجلس شورای اسلامی در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری تخصصی آران نیوز به واکاوی تحولات اخیر منطقه و آزادی بخش های مهمی از قره باغ پرداخت که نظر شما را به آن جلب می نمائیم.

جناب آقای دهقانی از حضور و وقتی که در اختیار ما گذاشتید سپاسگزاریم در ابتدا اگر سخنی با مخاطبین گرامی دارید بفرمائید:

بسم الله الرحمن الرحیم؛ بنده هم به نوبه خود  آزادی بخش عمده ای از سرزمین های آذربایجان را به مردم جمهوری آذربایجان تبریک عرض می کنم و با استفاده از این فرصت عرض می کنم که باید مواضع حکیمانه و اصولی مقام معظم رهبری را که  از بدو اشغال قره باغ تاکنون در کنار مردم مسلمان آذربایجان قرار گرفته بودند را یادآوری نمایم و عرض کنم همانطور که مردم آذربایجان هم اذعان دارند اگر کمک های مادی و معنوی جمهوری اسلامی ایران نبود نیروهای تندرو ارمنی حتی تا پایتخت جمهوری آذربایجان یورش می بردند.

برای شروع تحلیلی از حمایت های  مادی و معنوی جمهوری اسلامی ایران از مردم مسلمان آذربایجان داشته و تاثیر این حمایت ها در آزاد سازی مناطق اشغالی آذربایجان چگونه بوده است؟

در مقدمه باید عرض کنم از سال 1992 میلادی آمریکا، روسیه و فرانسه ریاست مشترک گروه میانجیگر مینسک را برای حل مسالمت آمیز مناقشه قره باغ را بر عهده داشتند و  عملا ناکارامدی این گروه در طول 28 سال گذشته  اثبات شده بود و تقریبا قشرهای مختلف در جمهوری آذربایجان به این نتیجه مهم رسیده بودند که باید یک اقدام عملی در این راستا صورت پذیرد  و بالاخره مردم جمهوری آذربایجان با الهام از انقلاب اسلامی ایران، خود اقدام به آزادسازی قره باغ کردند.
طبق نظر رهبر معظم انقلاب که حکیمانه تاکید کردند که قره باغ باید آزاد شود، جمهوری اسلامی در تمام زمینه ها همیشه در کنار مردم آذربایجان قرار داشته است چراکه این کشور دومین کشور شیعه جهان بوده و فرهنگ و نژاد و عقیده و دین مشترک داریم.
مقام معظم رهبری فرمودند قره باغ خاک اسلام است و همه چیز در این جمله خلاصه شده است و جمهوری اسلامی ایران بر اساس این سیاست عمل کرده و هر کمکی که نیاز بوده در طول جنگ قره باغ در حق این کشور انجام داده است، مگر اینکه جمهوری آذربایجان از آن امتناع کرده باشد.
جاده ایرانی و مرزی ارس بین جمهوری آذربایجان و نخجوان سالهاست مورد استفاده قرار می گیرد و جمهوری اسلامی ایران در دوران آغاز جنگ حامی آوارگان مناقشه قره باغ بوده و همچنین همیشه در کنار مخالفت با جنگ و خونریزی خواهان آزادی سرزمین های اشغالی قره باغ بوده است.
تفاوت جنگ 40 روزه اخیر با دوران 28 ساله مناقشه قره باغ را چگونه ارزیابی می کنید؟
هیچ گروهی از آن سوی دنیا برای آزاد سازی خاک جمهوری آذربایجان نمی آید و همچنان که مردم ایران در جنگ 8 ساله نیز که تمام شرق و غرب و اعراب در کنار کشور عراق قرارداشتند، سرنوشت جنگ ایران عراق را در میدان جنگ تعیین کرده و در عمل خاک خود را آزاد نمود و این یک الگو برای اولین بار در جهان برای مسلمانان بود  و مردم آذربایجان با الهام از جمهوری اسلامی ایران و استفاده از راهبرد بسیار موفق مکتب عاشورا که اعتقاد شیعیان است خود وارد میدان شدند و خوشبختانه این اتفاق افتاد و امید واریم طرح صلحی که حقوق مردم منطقه را تضمین کند و مانع نفوذ بیگانگان گردد محقق شده و این جنگ پایان یافته و مردم در صلح و آرامش زندگی کنند.

آینده روابط جمهوری اسلامی ایران و آذربایجان در دوران پس از آزادسازی قره باغ را چگونه می بینید؟
از دستگاه دیپلماسی کشور بابت تلاش هایشان تشکر می کنیم ولی باید بگوییم این فعالیت ها کافی نبوده است، چراکه این منطقه برای ما مهم بوده و البته جمهوری آذربایجان به علت اشتراکات فرهنگی اهمیت بیشتری دارد و می بایست جمهوری اسلامی ایران در ادامه برای بازسازی مناطق آزاد شده آذربایجان هرچه سریع تر از طریق دیپلماسی اعلام آمادگی نموده و فعال گردد. با همکاری جمهوری اسلامی ایران که تجارب ارزنده ای در بازسازی مناطق جنگی دارد، کشورهای منطقه می توانند ویرانه های ناشی از جنگ را بازسازی کنند و جمهوری آذربایجان نیز باید از این فرصت استفاده نماید.
انشاالله با همکاری در بازسازی منطقه قره باغ، شاهد توسعه و زندگی بروز و برخورداری از تمامی امکانات در این سرزمین ها خواهیم بود و این نخواهد شد مگر با احترام متقابل، احترام به طرح صلح و رعایت حسن همجواری بین کشور های منطقه و انشاالله دست بیگانگان و فتنه گرها کوتاه خواهد شد.
در خصوص نیروهای تکفیری حاضر در جمهوری آذربایجان نیز با توجه به تفکرات ضد شیعی و ضد بشری آنها و حضور در نزدیکی مرزهای جمهوری اسلامی ایران، نگرانی هایی برای ما وجود دارد. البته جمهوری اسلامی ایران این تندروها را در سوریه شکست داده است و انشاالله در آذربایجان نیز جایی نخواهند داشت ولی می بایست تکلیف این عده و آخرین وضعیت آنها به طور دقیق مشخص شده و هر چه سریعتر منطقه را ترک کنند.
در مورد مساله تغییر مرزها نیز شایعات و اخبار و تحلیل های متعددی ارائه می گردد که می بایست حساس باشیم و ایجاد و تبادل کریدورهای مطرح شده در توافقنامه صلح قره باغ نباید به هیچ وجه به تغییر در مرزها منجر شود چرا که موجب ناپایداری در منطقه خواهد شد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا