آخرین اخبارآذربایجاناخبارایرانروسیهعمومینارداران

خمینی‌ چی‌ لر به وقت دوازده بهمن۵۷

خمینی چی لر درست در یکم فوریه 1979 اعلام موجودیت کردند تا همزاد انقلابی باشند که روس ها پدر خوانده اش نبودند.

پایگاه خبری حقایق قفقاز؛ شناخت واقعی از جریان ریشه ‌دار اسلامی در باکو و آذربایجان به جهت جلوگیری از تحریف تاریخ و بهره‌ مندی از مشترکات فرهنگی آن‌ سوی ارس، از اولویت‌ های کارشناسان فرهنگی و ادبی قفقاز محسوب می‌شود.

جریان هویت‌ خواه شیعی یا همان «خمینی‌ چی لر» در حصار و فشار حکومت فعلی جمهوری آذربایجان قرار دارد اما تحولات اخیر این کشور نشان داد که مسلمانان آذری از رشد فکری و فرهنگی بی‌سابقه ‌ای برخوردار گشته‌ اند.

به منظور آشنایی مختصر، سلسله مقالات خمینی‌ چی ‌لر به قلم مهدی نعلبندی و با هدف بازخوانی جریانِ اسلامی جمهوری آذربایجان در دوره معاصر، ارائه می‌شود.

بخش دوم این بازخوانی که برای اولین بار منتشر می‌شود، به شرح زیر است:

 (خمینی‌چی‌لر-بخش اول)

«روایت حاج علی اکرام از اوج اختناق و اعدام علما»

 «خمینی ‌چی لر» درست در روز ورود امام خمینی به ایران در جمهوری سوسیالیستی آذربایجان شوروی شکل گرفت. در روزهایی که لئونید برژنف رهبر شوروی بود و هنوز افول دهه هشتاد اتحاد جمهوری‌ ها آغاز نشده بود.

شوروی یک راز بزرگ بود در حصار دیوارهای آهنین و مدعی پدر خواندگی انقلاب‌ ها در جهان. پدیده ای بود که با انقلابی آمد و با انقلاب‌ هایی رفت. شرق سیاسی، متضاد با غرب نبود؛ که روی دیگر غرب بود و تفریطِ افراط‌ ها و کالّکتیویزمِ نافی اندیویدوالیزم. شوروی، صرفا ریل‌ های متفاوت با دنیا نبود، که آغاز و فرجام سیطره بخشی از اندیشه غرب بود و هست.

همراه صدیق انقلاب در قفقاز

«خمینی‌چی لر» درست در روز یکم فوریه ۱۹۷۹ اعلام موجودیت کردند تا همزاد انقلابی باشند که روس‌ ها پدرخوانده ‌اش نبودند. و شوروی، جزو روس نبود و اتحاد جماهیرش ملت نداشت. «خمینی‌ چی لر» در ۱۲ بهمن ۵۷ شکل گرفت و شد همراه صدیق انقلاب اسلامی در قفقاز.

در جنوب قفقاز و در نزدیک مرزهای ایران، از سرکوب سی‌ وهفت استالین به این سو تنها دو چیز از نمادهای اسلامی که دست بر قضا ایرانی هم بودند بر جای مانده بود؛ یکی نام ها و دیگری زیارتگاه ها. نام امامان و حرم اما‌مزادگان.

ظهور انقلابی در سال‌ های پایانی دهه هفتاد، به نام دین و در کشوری همسایه که حیاط خلوت آمریکایی‌ ها بود، خوشایند شوروی شد و آنان از این انقلاب گفتند تا گفته‌ باشند که ایران به بلوک شرق خواهد پیوست. اما انقلاب، راه خودش را رفت.

چرا آذری‌ها پیام انقلاب را به سرعت شنیدند؟

پیام انقلاب اسلامی را پس از عراق که میزبان امامِ انقلاب در سال‌ های تبعید بود و شهدایی چون صدر و حکیم را نثار کرده بود، در جمهوری آذربایجان شنیدند. اگر دلیل دریافت این پیام در عراق، حوزه نجف و میزبانی امام است، چرا جمهوری آذربایجان به این سرعت پیام انقلاب اسلامی را شنید؟ بی‌ شک یک سببش اگر تشیّع است که هست، سبب دیگر سیطره آهنین آته ‌ایسم است و ستیز امپراطوران فقر با دین. هنوز آن جمله مرحوم حاج علی‌اکرام در گوش من است که واگویه سال‌ ها زجر بود:
-شما الحاد ندیده‌اید!

و اما حاج علی‌اکرام؛
دوست داشت خودش را حاج علی ‌اکرام علیزاده ناردارانی معرفی کند. بنیانگذار حزب اسلام جمهوری آذربایجان (آذربایجان اسلام پارتیاسی AIP ). متولد ۱۹۴۰ میلادی و ۱۳۱۹ شمسی در نارداران. اواخر عمر، بیماری قند گرفت که حاصل زندان و مبارزه بود و نابینا شد.

حاج علی ‌اکرام در سال‌ هایی چشم به دنیا گشود که استالین در اوج قدرت بود. شوروی را با سه نفر باید شناخت؛ لنین، استالین و گورباچف. خواهم گفت از این سه.

حاجی، چشم گریانی داشت و عشق و ارادت به دین را باید در شکستن بغض و آمدن اشک از چشمانش می ‌دیدی. زبانی صریح داشت که هردو سوی تیغ کلامش می ‌برید.

پدر معنوی خمینی‌‌ چی لر، اولین و گزاف نیست اگر بگوییم تنها مبلّغ امام خمینی در قفقاز است. مثل مرحوم اربکان در آناتولی.

به سال ۱۹۷۵ میلادی و ۱۳۵۴ شمسی از طریق شیعه‌ ای یمنی‌ به نام احمد که در باکو درس می‌ خوانده و آمده بوده زیارت رحیمه خاتونِ نارداران، با نام و مرام امام آشنا می‌شود وشیفته ‌اش.

بیعت شصت نفره با امام(ره) در نارداران

جمع شصت نفره ‌ای که در دوازده بهمن ۵۷ در منزل مشهدی بالا حسین ناردارانی نشسته بودند به تماشای تلویزیون مسکو، چهره امام را می‌بینند و در دم می ‌شوند مرید و مقلّد حضرت روح‌الله. و عدول می‌کنند از مرجع تقلید پیشین‌ شان.

اینها که می‌گویم در روزهایی اتفاق افتاده که مساجد، یا بسته شده‌ اند یا اگر از اهانت رسته باشند شده‌اند موزه. و این جمع در اوج خفقان الحاد، دینشان را نگه داشتند.

آن جمع شصت نفره آن شب در آن خانه در نارداران جریانی آفریدند به نام خمینی ‌چی لر که اکنون زنده است و چهل و دو سال دارد و فرزندانی رشید.

منبع: پایگاه خبری-تحلیلی آناج

 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا