آذربایجاناخبارارمنستانایرانعمومیقره باغقره باغ

کارشناس و نویسنده مسائل قفقاز: اسناد همکاری ایران در جنگ قره باغ با جمهوری آذربایجان منتشر گردد

در نشست علمی«تبیین حقایق و عملکرد جمهوری اسلامی ایران در مناقشه قره باغ » که در دانشگاه آزاد تبریز برگزار شد حامد حامدی خسروشاهی کارشناس و نویسنده مسائل قفقاز در خصوص حمایت های همه جانبه جمهوری اسلامی ایران از جمهوری آذربایجان از مناقشه قره باغ پرده برداشت و خواهان انتشار اسناد و همکاری ایران از جمهوری آذربایجان در مناقشه قره باغ شد.

به گزارش پایگاه خبری حقایق قفقاز به نقل از پایگاه خبری آران نیوز، حامد حامدی خسروشاهی  نویسنده، خبرنگار و کارشناس مسائل قفقاز در نشست علمی «تبیین حقایق عملکرد جمهوری اسلامی ایران در مناقشه قره باغ» گفت: طبق مطالعاتی که درباره وقایع و کمک های ایران به قره باغ جنگ قره باغ داشته ام و انشاالله در آینده به صورت مقاله منتشر خواهد شد، به مطالبی بصورت تیتر وار اشاره می کنم:
۱- حمایت های شرعی و خطبه و سخنرانی های سیاسی و مذهبی علمای جمهوری اسلامی ایران در آن دوران مانند:
سخنرانی های رهبر انقلاب در جمع مردم تبریز در استادیوم ورزشی تبریز ۱۳۷۲/۰۵/۰۵ :
-«در منطقه قره‌باغ، دولت ارمنستان و ارامنه‌ی آن منطقه به مسلمانان ستم می‌کنند. ما این حرکاتی را که اخیراً ارامنه در منطقه‌ی قره‌باغ، به پشتیبانی دولت ارمنستان انجام می‌دهند، این حرکات را ما محکوم می‌کنیم.»
-رهبر انقلاب در جمع نیرو های حاضر جنگ قره باغ،  «قره باغ را خاک اسلام» معرفی کرده اند.
-در خطبه های نماز جمعه در تبریز، تهران، اردبیل و ارومیه  و سایر شهرهای ایران به عنوان مهم ترین تریبون های آن دوران بوده است بارها  به حمایت های ایران از مردم مسلمان جمهوری آذربایجان اشاره شده است.
۲- خدمات و کمک های آموزشی و مشارکت در آموزش های مورد نیاز ارتش جمهوری آذربایجان که شهدای ایرانی و جانبازان ایرانی این جنگ شاهد این مدعی هستند.
۳- فتوای جهاد مراجع وقت ایران از جمله آیت الله فاضل لنکرانی و آیت الله سید عبدالکریم موسوی اردبیلی.
وی در این مورد اضافه کردن که فتوا کاری در عراق کرد که موجب شد جلوی رشد داعش گرفته شود و گروه مردمی (حشد الشعبی) بوجود بیاید.
۴- حمایت های اقتصادی در قالب ارسال بسته های دارویی، درمانی، خوراک، آرد و … در بدترین شرایط به جمهوری آذربایجان و نخجوان و همچنین حمایت سیاسی و اقتصادی برای اداره هر چه بهتر نخجوان با همکاری حیدر علی اف و نیز ممانعت از پیشروی ارمنی ها در خاک نخجوان در حالی که اتفاقا به علت انقطاع جغرافیایی از دولت مرکزی جمهوری آذربایجان مستعد پیشروی و تجاوز ارمنی ها بود.
همچنین جاده مرزی این سوی ارس از نخجوان تا آستارا با هزینه کامل جمهوری اسلامی ایران برای حفظ ارتباط زمینی مردم ساکن در جمهوری نخجوان و جمهوری آذربایجان احداث شد که نقش بسیار مهمی در حفظ روحیه و انسجام مردم و مسئولین آن سوی ارس داشت و احداث و بهره برداری از این جاده عملا در راستای حمایت از مردم مسلمان جمهوری آذربایجان بوده و خواهد بود.
۵- پشتیبانی از آوارگان جنگ قره باغ و ایجاد اردوگاه های پذیرایی و حمایتی از آنها در خاک جمهوری آذربایجان و ارسال چادرهای امدادی هلال احمر و کمیته امداد امام خمینی (ره) و بسیاری موارد دیگر از خدمات مردم و مسئولین ایرانی در دوران جنگ قره باغ بوده است و البته شاهدان عینی این حمایت ها در جمهوری آذربایجان نیز آن روز ها را به یاد دارند.
۶- تلاش برای میانجی گری از دیگر فعالیت های اساسی ایران در دوران جنگ قره باغ بوده که متاسفانه همیشه با کارشکنی های متعددی مواجه می شد که از جمله می توان به خاطرات مرحوم فردی که اعضای هیئت های مذاکره کننده بودند اشاره کرد. در جایی ایشان می گفتند در یکی از مذاکره ها که آقای دکتر ولایتی پس از مذاکره با مسئولین جمهوری آذربایجان به ارمنستان رفته بودند، مسئولین طرف ارمنی از متن مذاکرات ایشان با مسئولین جمهوری آذربایجان آگاه بوده و انتقاد می کردند در حالی که گفتگوهای چنین مذاکراتی محرمانه بوده و نشر آنها نتیجه ای جز خیانت و تخریب مذاکرات در پی نداشت.
همچنین در اثنای مذاکرات میانجی گرانه ایران، آقای ولایتی با خودرو سفری به منطقه جنگی قره باغ داشتند که نشان از اهمیت این مذاکرات برای حل مناقشه داشت و نباید مورد بی توجهی قرار گیرد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا